Mød menneskerne & læs historien bag

bg_image

Inge Lise Bruun Abildgaard
Ejer og importør

For mig har fiskeri været en passion gennem 35 år, hvoraf de sidste 20 år primært har været fluefiskeri. Fluefiskeri med 2-hånds tog rigtig fart, da jeg lærte tvillingbrødrene Knut og Trond Syrstad at kende i 2002. Mange timer sammen med dem, samt som kursist på deres flueskole, har givet mig dét skub, der skulle til, for at kunne nyde denne ”passion” fuldt ud. Dette venskab med Knut og Trond førte til, at jeg var på banen, da der skulle etableres import og salg i Danmark. Min fritid, der deles med min gemal Jørgen, tilbringes altid med fluestangen ude i den dejlige natur, som vi begge sætter så meget pris på. Alt efter sæsonen er jeg at finde ved den Fynske kyst efter de flotte havørreder dér. Jyske åer som Skjern å, Karup å og flere af de mindre åer, bliver flittigt besøgt. Her træffer jeg gode venner, med hvem jeg deler erfaringer omkring fluemønstre, lineklasser mm. Mörrums åen, andre åer i Sverige samt kysten i Blekinge er også et mål for en god weekends fluefiskeri. Sommeren tilbringer vi i Norge, hvor jeg håber at kunne få storlaksen til at hugge. Det er en helt fantastisk fornemmelse, når det helt store hug kommer, og jeg hører fluehjulet hvine under et hidsigt udløb, så kommer adrenalinen frem i årerne. Drømmen er ved at gå i opfyldelse. I Norge er Orkla min favoritelv, hvor det meste af sommerferien tilbringes. Her møder jeg år efter år fiskevenner, hvilket også er en stor del af fiskeriet. Det bliver til mange hyggelige timer ved lejrbålet med mange gode fiskehistorier. Vi har næsten alt til fælles – især drømmen om kæmpelaksen! Beiarn i Nordland samt Lakselv i Nordnorge har jeg også besøgt en del gange. Det er en enestående natur, de har deroppe. At komme ud i naturen med fluestangen, giver en dejlig afveksling og opladning til hverdagen.

Historien bag LTS

De verdenskendte, norske tvillingbrødre Trond og Knut Syrstad, står bag LTS Flyfishing AS samt udviklingen af fluestænger og -liner, hvilket sikrer grej med kasteegenskaber i topklasse.

LTS Flyfishing AS er i dag en helt selvstændigt norsk virksomhed, der har købt brandet LTS ud af svenske LOOP TACKLE i 2012.

LTS Flyfishing AS drives i dag af Trond Syrstad sammen med Leiv B. Rædergård.

Med en solid investor, er brandet LTS sikret en målrettet tilstedeværelse blandt fluefiskere verden over.

Udvikling af stænger, skydehoveder, liner med mere er sat i højsædet. Det har resulteret i mange nye 2-hånds og en-hånds serier, der spænder fra det helt tunge laksefiskeri til det lette ørredfiskeri.

LTS Flyfishing Danmark ejes og drives af Inge Lise Bruun Abildgaard (TV) og står for import og salg i Danmark.

Trond og Knut Syrstads interesse for stænger

Trond og Knut blev født i 1970 i Å ved den senere meget kendte norske elv Orkla.
Den første laks blev fanget på orm i 1979. Samme år blev den første laks taget på flue. Knut fik den første ved Å Bru.
Interessen for fiskeri kommer fra bedstefar fra Oslo, som fangede torsk og sej såvel fra båd som fra land.
Desuden blev der drevet ørredfiske – brunørred.
Fluefiskeriet startede med en-håndsstang i 1980. Det blev dog snart til 2-håndsstang. En teleskobstang, “Tjøstheim”.
Denne stang var dog meget stiv og – slet ikke egnet til fluestang.
“Hård, stiv stang med blød top – det værste”
Herefter blev der brugt mere tid ved elven i begyndelsen af 80’erne.
Interessen for speykast/rullekast kom af sig selv, da der var meget skov langs elven.

Fiskepladsen var lige ved busholdepladsen. Om morgenen kunne brødrene lige nå en fisketur inden bussen kom. Hvis der var fisk på krogen, ventede bussen til fisken var på land. De andre elever stod på broen og så til. Fisken var med i skolen og måske med hjem i bussen igen, hvis ikke deres mor, der arbejdede i nærheden, fik den med hjem.
En enkelt gang kom Knut ikke med bussen, da chaufføren ikke ville vente. Knut ville bare have et kast mere, men så var bussen kørt. -ingen skolegang den dag.
Stangmærker gik fra teleskopstangen til Hardy til Sage.

Midt i 80’erne blev brødrene gode venner med Göran Andersson, som fiskede i Rennebu.

1994 blev brødrene kontaktet af Aktiv Fritid, der blandt andet representerede Guide Line og G. Loomis. Her var de tilknyttet fra 1994 til 2004, hvor de havde ansvaret for udviklingen af to stangserier for Guideline, nemlig
LPXe, Forcelight GL. For G. Loomis drejede det sig om stangserien GLX Loomis.

I 2004 blev de kontaktet af LOOP, med forespørgsel om, de kunne tænke sig at udvikle egen stangmærke.
Hermed var LTS født.

Sammen med Göran Andersson var brødrene Syrstad i Korea, hvor LTS X1 stængerne blev den første serie.
LTS X1 havde kort slaglængde, kraftigere top samt rask grafit i forhold til Hardy. Dyb aktion – bøje sig helt ned til korken. Samt kaste som en katapult.

Knut var den fødte konkurrencekaster, og var der ikke laks der var bidevillige trænede han længde-kastning. Han var kendt blandt de bedste kastere i verden og vandt mange fine pladser i denne eliteklasse.
Dette havde stor betydning for udviklingen af stænger. Selv om man ikke har behov for de meget lange kast, er det vigtigt, at stangen er god til at få lange kast til at fungere. Trond interesserede sig både for fiskeri og kastning, og udmærkede sig ved flere lejligheder som nr. 2 i Norge.

Fluefiskeskole

Deres fantastiske pædagogiske evner har givet tusinder af fluefiskere en god ballast gennem deres fluefiskeskole langs lakseelven Orkla i Norge. De har givet mange, både store og små, den teknik, der gør fluekastningen til en leg.